Verschillende soorten paardrij laarzen en schoenen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten paardrijschoenen. Alleen bij Dubarry is er al heel veel keuze. Hoe zorg je er dan voor dat je de juiste schoenen voor deze sport uitzoekt? In dit artikel vertellen we je over verschillende soorten paardrijschoenen en waar je ze het beste voor kunt gebruiken. 

Lange rijlaarzen

Lange rijlaarzen zijn paardrijlaarzen die tot hoog op je been komen, meestal is dit tot boven de knie. Dit betekent dat ze erg veel ondersteuning bieden aan het been en aan je enkels. Daarom is het ook zeer geschikt om sporten mee te doen waarbij je veel balans nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het springen of het wedstrijd rijden. Daarnaast zorgen de laarzen ook nog eens voor veel bescherming. Dubarry laarzen zijn bijvoorbeeld erg geschikt als lange rijlaarzen. 

Jodhpur-schoenen

Deze paardrijschoenen zijn erg laag en hebben een riem over de enkels. Deze schoenen zijn ontzettend makkelijk om aan te trekken en bieden veel grip tijdens het rijden. Vaak worden ze gebruikt tijdens de zomermaanden en tijdens het ‘normale’ paardrijden. 

Paardrijlaarzen met elastische zijde

Paardrijlaarzen met elastische zijde zijn gemaakt van zacht leer. Daarnaast hebben ze een elastische zijde vlak bij de enkel. Dit zorgt ervoor dat deze paardrijlaarzen erg comfortabel aan je voeten zitten. Dit comfort heb je vooral nodig als je erg lang achter elkaar in het zadel zit. Let er wel op dat dit soort laarzen voor een stuk minder ondersteuning zorgen. Als je aan heftige paardensporten wilt doen, is het dus niet verstandig om dit soort laarzen te dragen. 

Paardrijlaarzen met rits

Deze paardrijlaarzen beschikken over een rits aan de zijkant van de laars. Hierdoor wordt het erg gemakkelijk gemaakt om de schoen snel aan- en uit te trekken. Het is verstandig om dit soort laarzen aan te schaffen als je snel wilt wisselen tussen paardrijden en andere activiteiten. 

Paardrijlaarzen met veters

Dit soort laarzen zijn zeer geschikt voor mensen die veel wedstrijden rijden of regelmatig springen met het paard. Een laars met veters biedt namelijk extra ondersteuning tijdens het rijden en zorgt voor een betere pasvorm, waardoor de laars ook comfortabel zit aan de voeten. 

Zomer en winter

Tot slot is het erg belangrijk om je schoenkeuze af te stellen op het seizoen waarin gereden wordt. Tijdens de zomer is het bijvoorbeeld aan te raden om wat luchtigere schoenen te nemen, terwijl het in de winter fijn is om een laars met voering tot je beschikking te hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *