Een veilige voerhek binnen je stalinrichting

Een koe wat veel melk geeft moet ook onbeperkt ruwvoer kunnen eten. Gemiddeld eten ze zo 30 tot 50 kilo per dag en ligt een melkkoe rond de  12 uur per dag te herkauwen. Een veilig voerhek koeien is dus belangrijk binnen je stalinrichting. Een voerhek is niet alleen een plaats waar je koeien eten, maar het is ook een hulpmiddel voor jezelf om op een makkelijke manier om te gaan met je eigen veestapel. Een koe moeten vangen is soms al een ding, maar deze dan ook nog vasthouden dat kan nogal een uitdaging zijn. Met de voerhekken kan je de koeien vastzetten en vrijlaten. Dit kan je in groepen organiseren of het vee individueel. Met een goede voerhek regel je dit op een eenvoudige manier. 

Verschillende soorten voerhekken

Een voerhek voor je koeien kan je online bestellen bij de webshop Van Winkoop en Zn. Hier heb je de keuze voor verschillende soorten voerhekken. Zo heb je een zelfsluitend voerhek met een vergrendelsysteem. Een opgesloten koe kan zich hier zelf niet uit bevrijden, maar je kan wel met een handbeweging je dieren ontgrendelen. Een veiligheidsvoerhek is vooral gericht op de veiligheid van je dieren. Het voerhek heeft boven en onder een opening voor de kop van je vee. Wanneer je dier vast komt te zitten kan deze zich door de opening beneden altijd bevrijden. Zo voorkom je dat je dieren zichzelf kunnen ophangen.

De voordelen van een voerhek

Een voerhek heeft niet alleen maar voordelen voor de werknemers binnen de stal, maar ook voor de koeien zelf. Elke koe met een voerhek heeft zijn eigen vaste vreetplaats. Dit zal je koeien veel rust geven en minder stress. Vaak zie je dat bij een voerbuis dieren in de verdringing raken en dan vooral dieren die wat lager in de rang leven. Een voerbuis is dan wel een goedkopere manier, maar het kan wel de rust onder je dieren verstoren. Een blije koe leeft gelukkiger en langer en dat verhoogd automatisch weer het werkplezier van een veehouder. Gezonde dieren zijn de toekomst binnen het veebedrijf.

Koekompas en het dierenwelzijn

Omdat het dierenwelzijn erg belangrijk is zijn melkveehouders sinds 2019 verplicht om 1 of 2 keer per jaar een koekompas uit te laten voeren. Met de Koekompas houdt de veearts samen met de veehouder de welzijn van de dieren bij. Als een veearts punten ziet die verbeterd kunnen worden dan kan hij dit overleggen met de melkveehouder. Je kan de Koekompas zien als een bedrijfsgezondheidsplan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *