In de winter staat je paard vaker op stal dan in de wei, waardoor het lastiger is om je paard alle juiste voedingsstoffen te laten binnenkrijgen. En dat terwijl je paard juist wat extra’s nodig heeft, omdat het extra energie gebruikt vanwege de kou en het verharen. Wat is de beste manier om je paard te voeren in de wintermaanden?
Ruwvoer
De basis van het rantsoen van je paard bestaat altijd uit ruwvoer, ongeacht het seizoen. Omdat je paard minder in de wei staat, krijgt het minder gras binnen. Daarnaast groeit het gras natuurlijk veel minder hard in de winter, en de voedingswaarden zijn daardoor ook verminderd. Het gras wat je paard dus wél binnenkrijgt, is ook nog eens veel minder voedzaam. Hooi bevat minder vitaminen en mineralen dan vers gras, waardoor het belangrijk is ’s winters je paard meer ruwvoer te geven.
Vitaminen en mineralen
Sommige paarden hebben genoeg aan extra ruwvoer in de winter, maar in ruwvoer zitten vaak nog niet genoeg vitaminen en mineralen. Zoals eerder genoemd, zitten deze een stuk minder in hooi dan in vers gras. Vitaminen en mineralen zijn van groot belang om de weerstand van je paard in stand te houden. Een goede weerstand zorgt er tenslotte voor dat een paard beter en sneller infecties overwint. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je paard genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt is door supplementen bij te voeren.
Welke vitaminen?
Door vers gras te eten heeft je paard normaal gesproken genoeg aan vitamine E, maar in de winter heeft het hier dus al snel een tekort aan. Vitamine E draagt bij aan een goed immuunsysteem en dus voor de algehele gezondheid van je paard, en is een goede ondersteuning voor de spieren. Daarnaast kan een winterdipje voorkomen worden door multivitaminen. Zulke supplementen bevatten verschillende soorten vitaminen en mineralen, die bijdragen aan de dagelijkse behoeften van je paard.
De behoeften van je paard zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht, conditie, en arbeid. Let dus altijd op je paard, de behoeftes zijn ook vaak duidelijk aan de buitenkant. Denk aan doffe vacht, verminderde energie, of gewichtsverlies. Het is online gemakkelijk uit te zoeken welke voedingssupplementen jouw paard nodig heeft. Het is ook verstandig om veranderingen in de voeding langzaam en geleidelijk op te bouwen. Je paard kan hierdoor wennen aan het drogere voer, en zo voorkom je maag- en darmproblemen.